Stap voor stap behangen

Geplaatst door

Wil je graag een muur van een nieuwe look voorzien? Dan kun je deze natuurlijk een leuk kleurtje geven door hem te verven, maar met een leuk behangetje oogt het een stuk origineler. Met behang heb je namelijk de keuze uit ontelbaar veel kleuren, prints en sferen, waardoor je er werkelijk alle kanten mee op kunt. Veel mensen vinden behangen moeilijk, maar dat hoeft helemaal het geval niet te zijn. Met een goede voorbereiding en een slimme, stap voor stap aanpak kan iedereen behangen!

Stap 1: Het voorbereiden van de muren

Het is belangrijk dat de ondergrond volledig glad is, anders zal het behang niet goed hechten. Als de muur niet al te grof is, kun je hem zelf opschuren en eventueel met een plamuurmes de oneffenheden bijwerken. Is de structuur aan de grove kant, dan zul je een stukadoor moeten inschakelen. Als het om slechts één muurtje gaat zijn de kosten zeker te overzien, zeker als je een lokale vakman vindt die bij je in de buurt woont. Even googelen en je hebt zo iemand te pakken. Zoek bijvoorbeeld op ‘stukadoor in Dordrecht gezocht’ en je zult zien dat je de keuze hebt uit veel verschillende bedrijven.

Wanneer de muren glad zijn kan het eerst nodig zijn om voorstrijk aan te brengen. Dit is het geval bij nieuwe muren die nog veel zuigen. Wanneer ze reeds gestukt zijn is dat overigens niet het geval, dan kun je direct starten met behangen.

Stap 2: De eerste baan behang opplakken

Als je vliesbehang hebt gekocht, heb je geluk. Dan hoef je namelijk enkel de muur zelf in te smeren, en kun je het behang er direct opplakken. Heb je een ander type behang gekocht? Dan moet je het papier zelf ook insmeren, even wachten en dan het behang aanbrengen op de muren. Teken daarvoor eerst met een waterpas een volledig verticale lijn, zodat je zeker weet dat je de baan recht plakt.

Stap 3: De rest van het behang aanbrengen

Veel mensen denken dat je behang met de naden over elkaar heen moet plakken, maar het is veel mooier om ze met de zijkanten tegen elkaar aan te plakken. Als je de banen over elkaar heen plakt, creëer je namelijk afhankelijk van hoe de zon staat allerlei verticale schaduwen op de muur. Dit is weliswaar wat ingewikkelder, maar zeker niet onmogelijk. Bij behang in een donkere kleur kun je eventueel de naden vooraf met een kwast of dikke stift in de gewenste kleur verven. Zo valt het niet op als er per ongeluk een millimeter ruimte tussen de banen zit.

Geef een reactie