Hypotheekrente 20 jaar vast doen of niet?

Geplaatst door

Je hoort wel eens mensen zeggen dat ze de hypotheekrente 20 jaar vast hebben staan. Maar waarom maken zij er gebruik van? Is het echt zo voordelig of zijn er ook nadelen aan verbonden? Of de keuze voor jou interessant kan zijn, hangt vaak af van je toekomstplannen en hoe jij in de situatie staat. Maar eerst is het goed om te kijken naar wat je kunt lenen en waarom. Om je hier een goed beeld van te geven zullen we hieronder kort stilstaan bij de mogelijkheden.

Hoeveel kan ik lenen?

De vraag ‘hoeveel kan ik lenen’ is een vraag die mensen zichzelf vaak stellen. Je wil namelijk weten wat voor woning je kunt kopen of hoeveel geld je hebt om te verbouwen. Daarom is het ook altijd erg verstandig om eens na te gaan wat je daadwerkelijk kunt lenen. Vaak ga je dan naar de bank en stel je daar de vraag. Zij kunnen het dan snel voor je berekenen. Maar tegenwoordig kun je het ook zelf online berekenen, je bent dan thuis, kunt alle documenten die je nodig hebt pakken en dan weet je het ook zo. Het is daarom ook goed om dat te doen, vaak vergelijken mensen ook per bank wat zij kunnen lenen en tegen welke voorwaarden. 

Hypotheekrente vastzetten

Als je een hypotheek hebt afgesloten, dan is het niet zo dat je ieder jaar over gaat stappen van bank. De rente kan elders wel lager zijn, maar oversluiten kost ook iedere keer geld. Daarom zetten mensen de hypotheekrente vaak ook voor meerdere jaren vast, dit kan tien jaar zijn maar ook twintig jaar. Op het moment dat de rente erg laag staat, is het een goede keuze om er dan ook gebruik van te maken. Je profiteert dan de jaren die volgen ook nog van een lage rente. Natuurlijk kan niemand in de toekomst kijken en weet je niet of de rente zo blijft. Maar als hij extreem laag staat, dan kun jij er echt wel je voordeel mee doen. Het is dan ook goed om daar gebruik van te maken, dan kun je namelijk al snel berekenen wat je per jaar kunt besparen en dat geld bijvoorbeeld extra aflossen. In ieder geval is het goed om altijd na te gaan hoe hoog de rente is en wat het voorgaande jaren heeft gedaan. Hierdoor krijg je een goed beeld van wat er kan en wat wellicht wijsheid kan zijn in jouw situatie.

 

Geef een reactie