Het verschil tussen laminaat en parket

Geplaatst door

Als je je vloer wil wil gaan bekleden is er een grote kans dat je uitkomt bij een parket of vloer van laminaat. Voordat je iets gaat aanschaffen bij bijvoorbeeld een laminaat groothandel of een specifieke parket groothandel, bijvoorbeeld parket groothandel den haag, is het belangrijk om het verschil tussen parket en laminaat te weten. In dit artikel krijg je meer informatie over laminaat en parket zodat je beter de keuze kan maken over je vloerbedekking. 

Over laminaat

Laminaatvloeren zijn een hybride vloerbedekking bestaande uit een spaanplaathouten ondergrond met daarop een beeldlaag en een transparante slijtlaag. Laminaatvloeren zijn een populair type vloerbedekking voor woonruimtes, keukens, eetruimtes, slaapkamers, gangen en andere ruimtes die niet onderhevig zijn aan overmatig vocht. Het voordeel van laminaat is dat het gemakkelijk schoon te maken is. Verder is laminaat krasbestendig en geschikt voor huizen met kinderen en/of huisdieren. Ook is laminaat relatief goedkoop als je het vergelijkt met houten vloeren. Het nadeel van laminaat is dat vocht de laminaatvloer doet zwellen. Daardoor is het niet geschikt voor badkamers of wasruimtes. Die kamers bevatten namelijk te veel vocht. 

Over parket

Houten parketvloeren zijn tegels die gemaakt zijn door kleine stukjes hardhout in herhalende patronen te rangschikken. Parketontwerp dan voor echte houten parkettegels. Parketvloeren zijn over het algemeen specialer en meer uniek. Ze worden minder gemaakt dan vloeren van laminaat. Het voordeel van parket is dat het een gedurfde stijl is en daardoor meer uniek. Ook is de installatie van parket makkelijk. Je hoeft parket niet initieel af te werken. Ook kan je het overspuiten. Het nadeel van parket is dat het lastiger te vinden is. Ook is het gevoelig voor krasschade. En tot slot is parket ook niet ideaal voor in de badkamer. 

Het verschil 

Er zitten verschillen tussen parket en laminaat. Ten eerst is het dus gemakkelijk om parket zelf aan te leggen. Het aanleggen van laminaat is een stuk lastiger. De levensduur van laminaat hangt heel erg samen met de kwaliteit. Over het algemeen gaat een parketvloer langer mee. Vooral als je het goed onderhoudt. Als laminaat beschadigd is kan het niet makkelijk gerepareerd worden. Bij parket is dat makkelijker te doen. Beide vloeren moeten goed onderhouden worden. Een parketvloer is gemaakt van hout wat kan duiden op massief parket of op gelaagd parket. Laminaat lijkt op een houten vloer, maar is gemaakt van een ander materiaal. Laminaat bestaat uit MDF of HDF met een hout print. Over deze print is een hele sterke lak aangebracht waardoor de print goed beschermt is. 

Gaat jou voorkeur uit naar een vloer van laminaat of parket? 

Geef een reactie