De overwaarde van je woning opnemen om een schuld af te lossen

Geplaatst door

Het is tegenwoordig erg eenvoudig om in de schulden terecht te komen. Je kunt voor vrijwel alles een lening afsluiten en dat brengt risico’s met zich mee. Zo kan je nu ruim voldoende gele verdienen om een lening af te lossen en het volgende jaar problemen hebben door het verliezen van je baan. De rekeningen blijven dan binnenkomen en al snel slaat de stress toe. Toch heb je het gevoel iets achter de hand te hebben en dat is je woning. De woningen zijn de afgelopen tijd behoorlijk in prijs gestegen en je hoopt dat dit bij jou ook het geval is.

 

Een taxatie laten doen

Om de waarde van je woning nauwkeurig te bepalen, is het raadzaam om een taxatie te laten doen door een specialist. Hij of zij weet precies waar er naar gekeken moet worden en stelt een rapport van je op. Mocht je woning inderdaad meer waard zijn geworden dan kun je met dit rapport naar de bank gaan. De bank onderzoekt dit en indien alles klopt dan ontstaan er mogelijkheden om de overwaarde woning uit te keren. 

 

Hogere hypotheeklasten 

Het nadeel van het verzilveren van de overwaarde kan zijn dat je hypotheek omhoog gaat. Je maandelijkse lasten zullen dus stijgen en zonder inkomen is dat geen prettige situatie. Sterker nog, in veel gevallen is het dan niet mogelijk om de overwaarde op te nemen. Leg de situatie daarom voor bij de bank en bespreek de mogelijkheden. Wellicht is er wat te regelen en hoef je jouw woning niet in de verkoop te zetten om de overwaarde te verzilveren. Mocht je de overwaarde willen verzilveren, dan kan je dit alleen regelen door contact op te nemen met je eigen bank. 

 

Hoeveel hypotheekrenteaftrek krijg je?

Als je de hypotheek verhoogt dan zitten daar ook voordelen aan verbonden. Zo krijg je onder andere meer hypotheekrenteaftrek. Hoeveel dit precies is, hangt af van je situatie. De hypotheekrenteaftrek berekenen is daarvoor essentieel. Mocht je er zelf niet uitkomen dan kun je het beste de hulp inschakelen van een expert. Leg de situatie voor en laat alles op maat berekenen. Op die manier ben je er zeker van dat de gegevens die jij voorgelegd krijgt ook kloppend zijn. Houd er uiteraard wel rekening mee dat er kosten aan verbonden zitten en je dit in sommige gevallen vooraf moet betalen. 

Geef een reactie